Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Εραλδικά σύμβολα Αλατζόγλου Ι. Φιλίππου

Θυρεός
Ως πρώτο δείγμα θα σας παρουσιάσω τα προσωπικά μου Εραλδικά σύμβολα που έχουν κατοχυρωθεί μέσω του U.S. HERALDIC REGISTRY με αριθμό 20150116A, μέσω του Armorial Register με αριθμό καταχώρησης 0454 και μέσω του International Society of Commoners Heraldry με αριθμό καταχώρησης 12:1:4
Ἀργυροῦν, δοκίς ὀζώδης ἀσυμφώνως ἀποκεκομμένη Κυανοῦν, στην δεξιά γωνία τῆς κορυφῆς αἰολικόν κιονόκρανον τοῦ αὐτοῦ. συμβολίζει τις δυσκολίες που ξεπέρασε η οικογένεια στην Μικρασιατική καταστροφή.

Τα χρώματα λευκό και κυανό συμβολίζουν το μπλε της θάλασσας και το άσπρο των κυμάτων, παραπέμπουν στα  Ελληνικά εθνικά χρώματα.

Στο άνω αριστερό μέρος της ασπίδας απεικονίζεται ένα Αιολικό κιονόκρανο που συμβολίζει τις ρίζες της οικογένειας, την καταγωγή από τους Αρχαίους Αιολείς.

Οικόσημο
Στο οικόσημο η ασπίδα φέρει αρχαίο ελληνικό στρατιωτικό κράνος ως γνήσιο τέκνο αρχαίου Ελληνικού φύλου και συμβολίζει την ετοιμότητα και την μαχητικότητα καθώς και την υπερηφάνεια για την καταγωγή.

Η κορυφή (crest) παρουσιάζει το μυθικό πουλί Φοίνικα, κρατώντας από το ράμφος του κονδυλοφόρο – πένα. Συμβολίζει την επαγγελματική ιδιότητα του φορέα, και συμβολίζει ότι η αναγέννηση έρχεται μέσα από την εργασία.

Ο Μανδύας -καταυχένιο- είναι δίχρωμος, εξωτερικά κυανός και εσωτερικά λευκός.

Το ρητό «Το φώς εν τη σκοτία φαίνει» από το Ευαγγέλιο της Κυριακής του Πάσχα. Ιωάν. α΄ 5 συμβολίζει την ελπίδα για το μέλλον και την αισιοδοξία ότι το φώς θα λάμψει μέσα από το σκοτάδι.  Υποδεικνύει σαφέστατα την χριστιανική πίστη.

Έμβλημα
Το έμβλημα (badge) απεικονίζει μία κυδωνιά λευκή με επτά κυδώνια κυανά.

3 σχόλια:

  1. Αν και η εμφάνιση του οικοσήμου, είναι ελκυστική, θεωρώ πως υπάρχουν κάποια λάθη.

    Το Αιολικό κιονόκρανο, είναι λευκό σε λευκό φόντο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η παρουσία του κιονόκρανου γίνεται αισθητή από την διαφορετική απόχρωση του λευκού χρώματος. Εάν τοποθετήσουμε το έμβλημα σε μια σημαία ή ακόμα και σε μια ασπίδα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ίδια απόχρωση λευκού μ' αποτέλεσμα να χαθεί το κιονόκρανο κι απλά να υπάρχει ένα λευκό πεδίο.

    Ο Φοίνικας, δεν ακολουθεί τους κανόνες της εραλδικής όσον αφορά τα μεταλλικά χρώματα. Βέβαια, υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά καλό θα ήταν σε σύγχρονα εμβλήματα να ακολουθούνται οι κανόνες.

    Επίσης, το σχέδιο του φοίνικα θυμίζει λογότυπο. Θα ήταν προτιμότερο να αντικατασταθεί από μία παραδοσιακότερη αναπαράσταση.

    Όσον αφορά την ετικέτα του πρωτότοκου υιού, πάλι γίνεται χρήση διαφορετικών αποχρώσεων του ίδιου χρώματος. Η ετικέτα, πρέπει να είναι τέτοιου χρώματος που να μην "δένει" αρμονικά με την όλη σύνθεση, για να γίνεται αισθητή η παρουσία της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να είναι ερυθρή.

    Η πρότασή μου είναι πως ίσως θα έπρεπε να αλλάξεις τα χρώματα του πεδίου σε κυανό και την τεθλασμένη γραμμή σε λευκό χρώμα. Σ' αυτήν την περίπτωση, η ετικέτα θα μπορούσε να είναι χρυσού χρώματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε απόλυτο δίκιο σε όλες σας τις παρατηρήσεις σας. Όντος όταν δημιούργησα το συγκεκριμένο οικόσημο οι γνώσεις μου ήταν πολύ περιορισμένες και η πυρά επικράτησε της πείρας!

      Το λευκό σε λευκό είναι ατόπημα σύμφωνα με τους κανόνες των χρωματισμών της εραλδικής. Το ίδιο ισχύει και για το χρώμα του Φοίνικα. Παρόλα αυτά πάντα υπήρχαν οι εξαιρέσεις (μερικά παραδείγματα θα βρείτε εδώ: http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Contravention_of_no_colour_on_colour)

      Προσωπικά έχω σχεδιάσει αρκετούς Φοίνικες, πολύ κοντά σε ιστορικές απεικονίσεις (ένα δείγμα θα βρείτε εδώ: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Greek_Phoenix.svg). Σε γενικές γραμμές και σε προσωπικό επίπεδο μου αρέσουν οι πιο μοντέρνες γραμμές στον σχεδιασμό και γι' αυτό τον λόγο χρησιμοποίησα τον συγκεκριμένο Φοίνικα.

      Όπως είναι φανερό δεν ακολούθησα κατά γράμμα τις επιταγές της παραδοσιακής Εραλδικής.

      Παρ όλα αυτά οι προτάσεις σας με ικανοποιούν ιδιαίτερα. Δείχνουν ότι είστε γνώστης του αντικειμένου. Θα επιχειρήσω να τις εφαρμόσω.

      Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας.

      Διαγραφή
  2. Μου άρεσαν οι αλλαγές που έκανες στον θυρεό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή